Choroby

Bakteryjna cętkowatość pomidora

(łac: Pseudomonas syringae)

Choroba powodowana przez bakterie. Występuje w uprawie polowej, rzadko pod osłonami. Rozprzestrzenia się z resztek roślinnych pozostawionych w glebie lub z zainfekowanych nasion. Pojawia się na wszystkich nadziemnych częściach roślin. Objawami są nieregularne, najpierw ciemnozielone, potem ciemnobrunatne plamy, z żółtą obwódką, o średnicy ok. 1-2 mm na pędach i liściach. Drobne ciemnobrunatne plamki z wyraźnie jaśniejszym tłem o średnicy ok. 0,5-1,5 mm pojawiają się też na skórce zielonych jeszcze owoców. Aby obniżyć straty w uprawach, należy na 3-4 lata przerwać uprawę roślin z rodziny psiankowatych na tym samym polu. Ziemie przeznaczoną do produkcji rozsady trzeba odkażać. Do wysiewu używać tylko zdrowych nasion, a na rozsady stosować profilaktyczne opryski.

Bakteryjna cętkowatość pomidora - Jak zwalczać ?


Bakteryjna cętkowatość pomidora - Jak zapobiegać ?


Aby obniżyć straty w uprawach, należy na 3-4 lata przerwać uprawę roślin z rodziny psiankowatych na tym samym polu. Ziemie przeznaczoną do produkcji rozsady trzeba odkażać. Do wysiewu używać tylko zdrowych nasion, a na rozsady stosować profilaktyczne opryski.