Choroby

Alternarioza kapusty

(łac: Alternaria brassicae)

Choroba wywoływana przez grzyby, które powodują również zgorzel siewek i podstawy główek kapusty, brązowienia róż kalafiora oraz brokuła. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura powietrza z zakresu 20-27oC oraz wysoka wilgotność powietrza utrzymująca sie przez 18-20 godzin. Objawem chorobowym są ciemne plamy z żółtą obwódką, które pojawiają się najczęściej na dolnych, najstarszych liściach kapusty. Na powierzchni tych plam występuje warstwa ciemnobrązowego nalotu z zarodników grzyba, które przenoszone są przez wiatr i wodę.  Źródło infekcji zimuje w chwastach z rodziny kapustowatych oraz w resztkach pożniwnych roślin. Pierwotnym źródłem infekcji mogą być również nasiona. Aby uniknąć tej choroby, należy głęboko zaorywać lub palić resztki roślin kapustnych i chwastów. Trzeba też przy prowadzeniu uprawy przestrzegać zmianowania.

Alternarioza kapusty - Jak zwalczać ?


Alternarioza kapusty - Jak zapobiegać ?


Aby zapobiec tej chorobie, należy głęboko zaorywać lub palić resztki roślin kapustnych i chwastów. Trzeba też przy prowadzeniu uprawy przestrzegać zmianowania.