Alternarioza kapusty (łac: Alternaria brassicae) Kategoria: Choroby
Choroba wywoływana przez grzyby, które powodują również zgorzel siewek i podstawy główek kapusty, brązowienia róż kalafiora oraz brokuła. Rozwojowi choroby sprzyja [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?
Alternarioza pomidora (łac: Alternaria solani) Kategoria: Choroby
Choroba grzybowa, która pospolicie występuje w pomidorach, a także w ziemniakach. Występuje najpowszechniej w uprawach polowych. Objawem choroby są ciemnobrunatne suche plamki [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?
Alternarioza ziemniaka (łac: Alternaria solani) Kategoria: Choroby
Choroba powodowana przez dwa gatunki grzybów z rodzaju Alternaria. Występuje na lekkich glebach, w klimacie ciepłym i suchym, gdzie padają tylko krótkotrwałe deszcze. Rozwija [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?
Antraknoza fasoli (łac: Colletotrichum lindemuthianum) Kategoria: Choroby
Choroba grzybowa, w Polsce uważana za jedną z najgroźniejszych chorób fasoli. Objawem są wgłębione, brązowe lub czerwone plamki, które pojawiają się na liścieniach. W miarę rozwoju [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?
Antraknoza orzecha włoskiego (łac: Gnomonia leptostyla) Kategoria: Choroby
Choroba grzybowa. Objawem choroby są pojawiające się na liściach duże żółtawe plamy, które bardzo szybko stają się brunatne i zasychają. Porażeniu ulegają nie tylko liście [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?
Antraknoza ziemniaka (łac: Colletotrichum coccodes) Kategoria: Choroby
Choroba powodowana przez grzyby. Występuje na polach, gdzie grzyb zimował w glebie lub resztkach zainfekowanych roślin. Rozwija się najchętniej w temperaturze 20-24oC [...]
Czytaj więcej » Jak zapobiegać ? Jak zwalczać ?

12